S01:E01 Verleg je gelukscurve: hoe positieve psychologie je veerkracht vergroot
Positieve emoties voelen goed, maar wist je dat ze ook je brein letterlijk krachtiger maken? In deze aflevering van op goed geluk ontdekken we samen met positieve psycholoog Griet van Vaerenbergh hoe je met kleine dagelijkse acties een groot verschil kunt maken voor je mentale én fysieke welzijn. Kom erachter hoe je meer kunt floreren en veerkracht opbouwt, geïnspireerd door de wetenschap achter de Broaden and Build-theorie.
Onze gast
Griet Van Vaerenbergh – lector sociale psychologie en positieve psychologie aan de Thomas More hogeschool.
Wat komt aan bod?
✅ De kracht van positieve emoties en hoe je ze actief kunt opwekken.
✅ De Broaden and Build-theorie van Barbara Fredrickson.
✅ Praktische toepassingen van positieve psychologie in het dagelijks leven.
✅ Waarom liefde de krachtigste emotie is voor geluk en welzijn.
✅ Het belang van kleine gelukjes en hoe je deze bewust kunt ervaren.
Timestamps
⏳ [02:37] – Wat is positieve psychologie (en wat niet?)
⏳ [08:45] – De Broaden and Build-theorie uitgelegd
⏳ [14:06] – Gelukszoeker Camille over de kracht van dansen
⏳ [20:13] – Savoring: hoe je écht leert genieten van het moment
⏳ [26:19] – Waarom we speelsheid verliezen en hoe je het terugvindt
Wil jij zelf meedoen?
We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe gelukszoekers! Wil jij experimenteren met gelukstips en jouw ervaringen delen in de podcast? Meld je aan via onze pagina voor gelukszoekers.
Ben je enthousiast over deze aflevering of wil je iets delen?
Laat van je horen via ons antwoordapparaat of stuur ons een bericht via hallo[at]opgoedgeluk.org.
Bronnen & vermeldingen
📖 The New World Book of Happiness – Leo Bormans
📖 Een positieve wending - Griet Van Vaerenbergh & Maaike Verstraete
🎥 Inside Out – Disney PIXAR animatiefilm over emoties
📱Onze instagram – opgoedgeluk.podcast
We bedanken Humgy Coworking en Pavlov voor het gebruik van ruimte en materiaal.
Wil je dat anderen onze podcast ook ontdekken? Laat dan zeker even een review of rating na op Spotify of Apple Podcasts.
-
00:11 Welkom bij op goed geluk, de podcast voor meer positiviteit en dus ook voor geluk. Geen kant-en-klare antwoorden, maar eerlijke gesprekken over het werk, leven en alles daartussenin.
Ik ben Yvonne. Als trainer en coach help ik bedrijven en teams om werkelijk en welzijn te vergroten. Ik ben fan van de positieve psychologie en vind het heerlijk om mensen te zien floreren.
00:34 En ik ben Joy, een creatieve generalist en gefascineerd door mensen en cultuur. Ik kan mij echt blijven verwonderen over het leven en de vele kleine gelukjes.
00:45 In deze podcast duiken we samen in de zoektocht naar geluk met de New World Book of Happiness als leidraad. We praten met heel boeiende gasten, stellen vragen die je aan het denken zet en dagen je uit om jouw eigen geluk actief vorm te geven.
01:00 In deze eerste aflevering vandaag gaan we het hebben over hoe positieve emoties niet alleen een fijn gevoel geven, maar ons ook helpen om flexibel te denken, betere relaties op te bouwen en algemeen veerkrachtiger in het leven te staan.
01:15 Dat is precies waar de Broaden and Build Theorie van Barbara Fredrickson over gaat. Positieve emoties verruimen onze blik, helpen ons groeien en versterken ons mentale welzijn.
Maar hoe kunnen we dit praktisch toepassen in ons dagelijks leven?
01:30 Daarvoor hebben we een zeer bijzondere gast, namelijk Griet van Vaerenbergh. Ze is al meer dan 25 jaar lector sociale psychologie en sinds zeven jaar ook lector positieve psychologie aan de Thomas More hogeschool.
Daarnaast schreef ze samen met Maaike Verstraete een positieve wending. Griet is echt een docent in hart en nieren en deelt met heel veel passie hoe positieve psychologie ons kan helpen om meer welzijn en geluk te ervaren.
02:02 We gaan het dus hebben over hoe je positieve emoties bewust kunt opwekken en dus ook je stemming kunnen beïnvloeden en hoe je dat met kleine acties elke dag een groot verschil kunt maken.
02:12 We zijn er helemaal klaar voor. Griet, heel erg welkom in onze podcast.
02:19 Dank je wel. Ik ben blij dat ik erbij mag zijn.
02:24 Griet, als allereerste vraag, positieve psychologie. Dat is een heel jonge trekking in de psychologie.
Ik denk dat niet iedereen daarmee vertrouwd is. Wil jij voor ons uit de doeken doen?
02:37 Positieve psychologie is een gebied dat zich vooral inzet op hoe mensen kunnen floreren. Dus eigenlijk hoe we meer uit het leven kunnen halen, en het gaat natuurlijk niet alleen over meer positief denken of meer positief staan in het leven.
Dat is iets wat we wel denken als we dat horen positieve psychologie, maar het gaat dus vooral om hoe kunnen we ook veerkrachtiger worden, hoe kunnen we meer gericht zijn op onze kracht in plaats van onze klacht, hoe kunnen we meer onze aandacht brengen naar wat goed loopt in plaats van ons enkel te focussen op wat slecht loopt. Dat is het eigenlijk in een notendop.
03:15 Ik vraag me dan al gelijk af: hoe komt dat dat pas de laatste 25 à 30 jaar naar boven is gekomen?
03:23 We hebben als belangrijke strekking in de psychologie, de klinische psychologie, en dat is een heel waardevolle strekking in de psychologie die vooral heeft gekeken naar wat loopt er mis met mensen, waar moeten mensen geholpen worden, hoe kunnen we ze helpen om te herstellen.
En daarnaast leek het bepaalde onderzoekers, en dat zijn dan de grondleggers van de positieve psychologie, die dachten misschien is het ook zinvol om niet ter vervanging, maar daarnaast ook te kijken naar waar mensen nog in kunnen groeien, waar mensen sterker door kunnen worden en niet enkel te kijken naar wat er mis is met de mensen.
04:00 Ik vind dat heel mooi en dat is eigenlijk wat - de curve verschuiven. Dat is ook zo'n typische die terugkomt als je bezig bent met de positieve psychologie. Kan je daar nog wat uitleg over geven?
04:11 Als je kijkt naar de mensen, de gehele bevolking, dan is er gelukkig een klein deel dat echt met een stoornis of een problematiek zit. En dan heb je een aantal mensen die gewoon hun leven aan het leiden zijn.
En hoe mooi zou het zijn dat we de curve meer kunnen verschuiven naar mensen die nu een gewoon leven leiden, dat we die een aantal interventies kunnen aanbieden waardoor die nog krachtiger in hun leven zouden kunnen staan, waardoor die nog meer kunnen gaan floreren. En dat zijn de mensen waar de positieve psychologie zich in de eerste plaats op richt. Op mensen die bijvoorbeeld zeggen, mijn welzijn is nu twee op een schaal van acht. En wat als ik dat nu eens naar vijf zou kunnen brengen?
04:57 En ik vind het woordje floreren, misschien moeten we het daar ook nog een keer over hebben, want dat is misschien ook niet helemaal duidelijk. Wat is floreren dan?
05:08 Floreren wil eigenlijk zeggen dat je jouw leven volledig in bloei kan leven. Dus niet dat je gewoon wat aan het kabbelen bent, maar dat je eigenlijk hogere vormen van welbevinden hebt.
En dus meer positieve emoties ervaart.
05:23 Ik vind dat echt wel tof.
05:24 Ik ook.
05:27 Wat ik mij ook afvraag, is ik heb afgelopen jaren heel veel boeken gelezen en het is pas sinds een jaar of twee dat ik besef van al die boeken zijn gelinkt aan de positieve psychologie. Dat gaat over flow, over floreneren inderdaad.
Ben ik daar extra gevoelig voor of is dat een algemeen ding van de mens dat wij ons zo aangetrokken voelen om meer positieve emoties te ervaren?
05:53 Ik denk dat als je het evolutiepsychologisch gaat bekijken, dus als je gaat kijken naar onze voorgeschiedenis, dan hebben wij vooral de neiging om eerder het negatieve te zien. Dat is iets dat in ons ziet, omdat dat onze kans op overleving vergrootte.
Tegelijkertijd is het wel eigen aan de mens om toch een soort optimistische staat te kunnen hebben. En ik denk dat dat wel zinvol is in deze momenten dat er meer boeken daarover aan het verschijnen zijn. We moeten gewoon meer aandacht ervoor hebben, want het negatieve gebeurt bijna onbewust.
06:32 We gaan onmiddellijk zien wanneer er iets fout loopt, net omdat onze hersenen daarop bedraad zijn. Dus onze hersenen zijn heel sterk gericht op alles wat niet goed kan lopen. Daar waar we voor het positieve meer inspanning moeten doen, om dat ook te kunnen zien en onder onze aandacht te brengen.
06:49 En kunnen we dat trainen, dat dat wel makkelijker wordt?
06:52 Je kan dat zeker trainen, al ik denk bijvoorbeeld nu ik, na 7 jaar positieve psychologie, dat ik al veel gemakkelijker het positieve zal opmerken dan bijvoorbeeld mensen die daar tot nu toe geen investeringen hebben gedaan. Dat denk ik wel.
07:06 En een puntje van kritiek die dikwijls naar boven komt van de positieve psychologie is eigenlijk ja, we kijken alleen maar naar het positieve.
07:15 Dat is inderdaad in het begin, bij het beginnen groeien van de positieve psychologie, was dat inderdaad een heel grote opmerking. Ook al de naam doet vermoeden alsof we enkel happy happy joy joy moeten zijn.
En meer en meer is de positieve psychologie wel uitgegroeid als een vakgebied, een wetenschappelijke studie, waarbij we niet alleen gaan zorgen hoe kunnen we komen tot meer positieve emoties, maar daarnaast ook gaan kijken naar: en hoe kunnen we beter omgaan met negatieve emoties, want die zitten altijd in ons leven. Het is onmogelijk om een leven te leiden waarin we nooit negatieve emoties zullen hebben.
08:00 Ja, dat klopt.
08:01 Dus het moet er allebei zijn.
08:04 Het mag er allebei zijn en het mooie eraan is dat we in de positieve psychologie eigenlijk niet meer spreken over positieve en negatieve emoties, omdat negatieve emoties niet negatief zijn.
08:16 Dat is zo één van de dingen waar het ook in de Broaden and Build Theorie van Barbara Fredrickson gaat. Zij deed onderzoek naar emoties en inderdaad positief en negatieve worden ze daar nog wel beschreven. Maar het gaat er eigenlijk over dat we bewust op zoek moeten gaan naar positieve emoties.
Maar kunnen jij voor ons die Broaden and Build of verruimen en groeien, hoe we dat in het Nederlands noemen, even eens een keer toelichten?
08:45 Barbara Fredrickson is eigenlijk een heel belangrijk positief psycholoog, omdat zij echt wetenschappelijk heeft kunnen vastleggen wat de functie is van positieve emoties, want van negatieve emoties weten we dat de functie is denk aan angst, denk aan woede, woede gaat ons doen vechten, angst gaat ons eerder doen vluchten en dat is zinvol, maar we wisten eigenlijk niet welke specifieke redenen kunnen positieve emoties hebben en dat heeft zij onderzocht en zij heeft echt met wetenschappelijke studies in een laboratorium met proefpersonen heeft zij kunnen ontdekken dat als mensen positieve emoties ervaren dat we dan enerzijds dus breder kunnen worden op alle vlakken, dus we zien letterlijk meer maar ook op het vlak van het cognitieve: we kunnen meer, we gaan tot meer oplossingen komen voor bepaalde problemen waar we mee zitten. We kunnen meer out of the box denken en anderzijds gaat het inderdaad ook een opbouwende functie hebben: wat wil zeggen dat we een soort van, door het ervaren van positieve emoties een soort van reservoir kunnen maken, een soort van graanschuur kunnen maken om meer veerkracht te hebben maar ook fysiek meer immuniteit te hebben, sociaal ook een steviger netwerk kunnen uitbouwen enzovoort.
10:06 Dus even op die immuniteit, dus het ervaren van positieve emoties, heeft dus ook een fysiologisch en een fysiek effect op ons lichaam?
10:16 Zeer zeker, dat heeft zij ook kunnen aantonen, dat als je mensen in een stresstoestand brengt, ons lichaam maakt dan cortisol aan, en je kan er dan voor zorgen dat zij positieve emoties ervaren, bijvoorbeeld door een heel fijne humoristische film te bekijken, dat er dan een snellere impact is op die stresstoestand. Dat we dan sneller terug in rust kunnen komen door het ervaren van die positieve emoties.
10:45 Dat vind ik wel superinteressant. Maar je zegt van negatieve emoties, die associeer ik dan inderdaad met angst en zo, wat zijn dan de positieve emoties?
10:55 Barbara Fredrickson heeft eigenlijk een lijstje gemaakt van een aantal emoties die we als de basis positieve emoties kunnen zien. Dus dat kan vreugde, plezier hoort daarbij, hoop hoort daarbij, liefde hoort daar uiteraard ook bij.
Eentje dat misschien minder voor de hand ligt, maar dat ook wel een heel belangrijke is, is ontzag. Wordt ook soms wel verwondering genoemd. In het Engels is dat heel mooi, want dat wordt awe genoemd. En dat is een beetje wat we ook zeggen. Dus stel dat je in een natuurgebied komt waarbij je zodanig in verwondering komt en waarbij je heel klein voelt. Dat is wat we dan ervaren, die verwondering, dat ontzag. Dat zijn allemaal mogelijke positieve emoties.
11:39 Ik moet nu spontaan denken aan de animatiefilm Inside Out. Daar heb je ook al die emoties.
11:45 Ja, die heel mooi weergegeven worden. Ja, dat klopt.
Daar worden trouwens psychologen voor geraadpleegd om zulke films te maken, om die emoties echt in geluidsuitdrukkingen heel goed te kunnen weergeven.
11:56 Nou, wauw. Mooi. Als ik denk, is verdriet ook een emotie?
12:02 Zeker.
12:03 Maar, want verdriet voor mij kan dat... Zou ik vroeger gezegd hebben dat is negatief, maar tegenwoordig vind ik dat eerder positief. Onder wat valt dat?
12:12 Wat ik daar straks zei, dat is goed dat je daarop terugkomt. Zogezegd negatief, zogezegd positief, verdriet kan een heel positieve functie hebben.
En daardoor dat we dus inderdaad kunnen ervaren dat het geen negatieve emotie is. Want verdriet kan ons doen beseffen dat er iets ontbreekt, dat we iets aan het verwerken zijn, dat we in een verlies zitten. Dus dat kan ons tot een bepaalde actie brengen. Bovendien is het zelfs zo dat het huilen bij verdriet is ook iets heel zinvol, want in die tranen zit ook cortisol, waardoor je letterlijk de stress uit jouw lijf kunt uithalen.
12:49 Amai, dat wist ik niet.
12:53 Dus als ik het goed hoor, is het gewoon ook al belangrijk dat we ons bewust zijn, welke emotie op dat moment speelt, want ik denk dat heel veel mensen zich niet bewust zijn, in welke emotionele toestand ze zijn en bijgevolg ook een positief of negatief, dat dat moeilijker is om in te delen, maar dat we eigenlijk voor veel mensen een stap vroeger moeten beginnen.
13:14 Ja, dat is zeker een goede aanvulling. En we kunnen ook proberen om ons meer bewust te worden van wat we voelen.
Waarom is dat van belang? Omdat onze gevoelens of emoties zeggen wel iets. Een emotie is iets dat zich in ons lijf voordoet. Dat vertelt ons wel iets. Dus het is zeker zinvol om even letterlijk stil te staan, naar binnen te keren en te gaan bij jezelf te bevragen: en wat ervaar ik nu net en waar voel ik dan nu net? En van daaruit beter zicht te krijgen op welke emoties je ervaart.
13:50 En ik denk dat dat een goeie is, want een van onze gelukszoekers zei ook: op een bepaald moment voel ik mij niet goed en dan deed ik een actie en dan voel ik mij wel beter. We gaan er even naar luisteren.
14:06 En ik ben nu dus sinds jullie podcast, en de opdracht eigenlijk, terug veel meer beginnen te dansen. Een heel laagdrempelig thuis in de living, op de zolder in mijn naaiatelier. Gewoon muziek opzetten en dansen.
En ik heb gemerkt dat het zo een positief effect heeft, dat kan mijn mood volledig omwisselen van bijvoorbeeld een luie mood, of vastzitten in mijn hoofd, naar plots megaveel energie, een boost aan productiviteit. Dus dat was voor mij afgelopen weken de grootste. Daar gewoon één liedje op te zetten, echt vollenbak te dansen, like nobody is watching, voelde ik wel een gigantische shift bij mijzelf.
14:52 Oké, Camille was duidelijk bezig met vreugde en plezier opwekken op het moment dat ze voelde dat het niet zo goed ging. Ik vind dat eigenlijk wel leuk en dat ze eigenlijk heel simpel hoe ze dat deed
15:03 Welke emoties zijn er eigenlijk zo nog?
15:06 Nog andere positieve emoties die Fredrickson benoemt zijn dankbaarheid, inspiratie, trots, belangstelling. Liefde is er uiteraard ook eentje.
15:17 Ja, en over liefde, dat was mij wel opgevallen, zegt ze dat dat een positieve emotie is die krachtiger is dan de rest. Heb je een idee waarom dat juist is?
15:30 Ja, omdat liefde in al die andere emoties zit, dus eigenlijk kan je als je liefde ervaart, dan kan dat gaan om een stukje geïnspireerd worden door iets of iemand en ook dankbaarheid voelen en je heel sereen voelen, daar kan ook heel veel plezier bij komen kijken, belangstelling, trots, dus eigenlijk zitten die andere emoties in die ene emotie liefde vervat.
15:56 Dat is wel mooi en het gaat ook niet noodzakelijk over een romantische of een partnerliefde?
16:02 Nee, zeker niet. Dus het gaat om ons in relatie tot iets of iemand anders.
Want je kan even goed ook liefde ervaren, denk ik dan, bij een mooi muziekstuk of bij een schilderij. Dus het hoeft niet van persoon tot persoon te zijn.
16:19 Maar aan de andere kant is die liefde en die verbinding en die connectie dat we hebben is ook iets heel heel sterks dat wel belangrijk is als het gaat over ons mentaal welzijn en ook onze veerkracht.
16:32 Zeer zeker. Ja, dus wij noemen dat dan sociaal welbevinden en ik denk dat zelf ook dat dat een van de belangrijkste aspecten zijn. Hoe kunnen we ons welbevinden verhogen?
In de eerste plaats is dat door positieve connecties of positieve relaties aan te gaan. Dat blijft toch wat het fundament of de basis van alle welbevinden.
16:53 En dan ga ik direct terug inpikken met onze gelukzoekers. Dat is bij beiden naar boven gekomen. Kunnen we daar ook eens naar luisteren?
17:00 Uiteraard.
17:06 En ik heb ook wel bewust geprobeerd om met een aantal vrienden af te spreken die niet zo makkelijk vast te krijgen zijn. Ja, uiteindelijk weet ik dat ook wel begint er op tijd mee, want agenda's komen niet altijd uit.
Je weet dat wel, maar goed, ik heb het nog eens ondervonden. Maar kijk, morgen ga ik een heel dagje naar de sauna met een vriendin die ik al lang niet meer gezien heb. En hier en daar kwam er ook zo nog wel kleine, snelle meet-ups. Dus dat is ook wel een hele leuke.
17:48 Afspreken met familie is heel belangrijk voor mij. Zoals een koffietje drinken samen doe ik zo graag. Dus ik heb dat ook meer ingepland nu.
Of ik ga sporten met iemand, die connectie opzoeken, wat je als zelfstandige wel wat verliest. Ik heb gemerkt dat dat ook een enorme boost geeft.
18:09 Dus nu weten we al de theorie er rond, maar de vraag is eigenlijk hoe kunnen we heel veel van die positieve emoties cultiveren? Hoe kunnen we daarmee aan de slag gaan, zijn daar grote acties en kleine acties?
Hoe doen we dat?
18:24 Eigenlijk hoeft dat inderdaad niet groot te zijn. Bij positieve psychologie gaan we ervan uit dat je heel kleine interventies bij wijze van spreken gewoon op dit moment onmiddellijk kan doen en dat is ook het fijne eraan.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan de positieve emotie dankbaarheid. Daar is al heel wat onderzoek rond gedaan. Vaak staan wij niet meer stil bij alles waar we dankbaar voor zijn of alles wat we hebben. Dus dat kan je heel snel doen. Je kan heel snel bijna een soort van meditatie doen waarbij je zegt oké nu ga ik eens nadenken en een mantra uitspreken. Ik ben dankbaar voor en dat hoeven geen grote dingen te zijn. Dat kan ook zijn dat ik vanmorgen in warm water een douche heb kunnen nemen.
19:07 En dus zo'n dankbaarheidsdagboek, er wordt veel geschreven over een gratitude-journal, dat is dus echt niet fluffy, hè?
19:16 Ik heb dat al jaren. En dat helpt, want ik heb echt dagen dat ik denk van, oh, wat een kutdag. En toch doe ik daar mijn best om iets te zoeken waar ik wel dankbaar voor ben geweest. Dus elke dag voel ik het in, al jaren.
19:31 Ja, en hoe meer dat je het doet, hoe meer dat het een routine wordt, en hoe meer dat jouw brein er ook automatisch op gericht gaat zijn om iets te zien dat goed is of dat positief is. Soms is het wel zo dat als je het jaren doet dat het wat tot verveling zou kunnen leiden.
Soms toont onderzoek, en Lyubomirsky is zo'n geluksonderzoeker, en zij toont aan dat het soms beter is om het wat minder te doen. Bijvoorbeeld één keer in de week naar iets te kijken zodat er geen verveling zou optreden.
20:02 Ik zit nog niet aan de verveling, maar als het er is, dan weet ik wat ik moet doen.
20:08 Wat zij nog zo acties, Griet, die we kunnen inplannen?
20:13 Een actie die ook al sterk onderzocht is wat wij savoring noemen, dus we zouden dat kunnen vertalen als in het moment, in het nu, genieten. En dat is iets dat wij vaak veel te weinig doen, wij rushen door ons leven door.
Savoring wil zeggen om, en je mag dat met verschillende zintuigen doen, volledig in het nu te zijn en op te nemen wat er gebeurt. Als ik aan savoring doe, ik doe dat meestal dat ik in de natuur ga en dan houd dat in om echt even te vertragen. Bijvoorbeeld met het zintuig zien, wat zie ik hier allemaal, er zijn knopjes die in de lente naar boven komen, wat voel ik, stralen van de zon, je kan ook met blote voeten in de natuur gaan lopen, waardoor je op dat moment iets voelt, dus echt in het moment proberen te waarderen wat er is en daarvan te genieten.
21:03 Doet me zo een beetje denken aan mindfulness.
21:05 Ja, het doet er je aan denken, dat snap ik en toch verschilt het wat, omdat bij savoring gaan we ons specifiek richten op wat positief kan zijn, wat ik positief kan waarderen, wat er is, wat mooi is en die positieve emoties.
Daar waar bij mindfulness, we vooral een open geest hebben en alle mogelijke gedachten die er zijn, mogen er zijn, dus ook de negatieve gedachten, niet dat we daar aandacht aan gaan besteden, we gaan die dan voorbij laten gaan, maar bij savoring is die richting van dat positieve wel onze focus.
21:40 Dat is iets dat ik wel probeer te doen, maar tegelijkertijd heb ik dan ook een stress van hoe kan ik dat gevoel nu vasthouden.
21:48 Bij savoring, bedoel je dat?
21:49 Als ik op reis ben, dan trek ik heel graag foto's en soms denk ik, ik ga nu geen foto's trekken, ik ga het gewoon in mij opnemen. Maar dan heb ik schrik van, ik heb niks meer op terug te vallen nadien.
Buiten mijn geest en ga ik dat kunnen vasthouden, dat kan mij echt stress bezorgen.
22:07 Ja, en toch raad ik mijn studenten regelmatig aan om die smartphone weg te leggen. Omdat we vaak dan meer cognitief bezig zijn met ik wil de perfecte foto om op mijn Instagram of TikTok of whatever te zetten. Terwijl als je die smartphone weglegt kan je veel meer ook gaan bevoelen, want het is ook heel belangrijk om in dat lijf te zitten en dat lijf mee te betrekken.
En wat dan jouw vraag betreft van, kan ik daar achteraf nog op terugvallen? Ja, ik noem dat altijd napret. We hoeven dat niet per se nog via iets vastpakken te kunnen doen, zoals via foto's. Ons geheugen is ook meestal wel vrij sterk. En dan nog, bij savoring is het vooral belangrijk, kan ik in dat moment werkelijk die positieve emotie ervaren. Maar zoals Barbara Fredrickson zegt, je bouwt dan een reservoir op. Dus daar ga je dan achteraf wel ergens op kunnen terugvallen.
23:06 Je bouwt dat reservoir dan onbewust op?
23:10 Bij savoring ga je heel bewust proberen in dat moment die positieve emoties te ervaren. Maar je zou inderdaad kunnen zeggen, als je het bekijkt van de broaden and build, is dat iets dat je onbewust doet.
Dus Barbara Fredrickson vertelde zelf het verhaal over de huzaaraapjes. Dat is een bepaald soort aapje. En als die jong zijn, ervaren die heel wat positieve emoties, want die spelen heel graag tikkertje. Dus dan spelen die onderling met elkaar tikkertje. Ze ervaren daar heel wat plezier bij. En een van de specifieke dingen die ze daarbij doen, is om aan de hand van een struik of een tak, die nogal buigzaam is, om zo weg te kunnen gekatapulteerd worden van het aapje dat hen wil tikken. En wat blijkt, dat is dus wat Barbara bedoelt met dat reservoir. Wanneer zij later groot zijn, gebruiken zij diezelfde beweging om weg te vluchten van iemand die hen zou aanvallen. Dus onbewust hebben zij via het ervaren van positieve emoties, hebben zij onbewust iets kunnen inbouwen waar ze later voordeel bij hebben.
24:20 Dat is dan die veerkracht eigenlijk, dat ze ook opbouwen.
24:23 Veerkracht in het catapulteren, hè.
24:27 Inderdaad, hadden wij dat ook, maar zo'n katapult.
24:29 Ik vind het ook wel leuk om te horen en ik denk het is bij veel mensen ook zo, we zijn speels als we klein zijn, we zijn jong, we hebben heel veel leuke dingen dat we doen en hoe ouder we worden, hoe meer dat dat wegvalt. Dat is ook iets wat dat bij de gelukzoekers naar boven kwam, want opdracht was ik ga een keer terug naar dingen die je graag doet en ze wisten niet altijd van wat doe ik eigenlijk graag, waar heb ik plezier en bij wat heb ik die positieve emoties ervaren?
25:04 Het moeilijkste van al vind ik wel vinden wat het was vroeger en waar ik veel energie uit haal en wat zo die dingen zijn. Dat vind ik het moeilijkste.
Ik denk dat eens ik die gevonden heb, dat dat nog voor zoveel tijd zoveel gaat bijdragen.
25:23 Is dat iets dat we verleren of kunnen we dat terug activeren?
25:29 Ik denk dat je dat zeker terug kan activeren. En ja, ik vind dat er wel boenk op. Wij verliezen een beetje de speelsheid naarmate dat we volwassenen worden. Er zijn zelfs mensen die op een bepaalde leeftijd tegen kinderen zeggen: dat doe je niet meer. Daarvoor ben je nu al te groot, terwijl dat het net zo belangrijk is om ook een speelse kant in ons te hebben.
En gelukkig dat sommige mensen dat dan toch doen. Ik denk dan aan dansen, dat we ons gewoon volledig... dance like nobody's watching, zeiden we daarstraks, dat je je volledig kan laten gaan. Andere mensen doen het misschien in een karaokebar, waarbij ze volop kunnen gaan zingen of in een koor noem maar op. Die speelse kant, ik vind dat wel belangrijk om dat te blijven stimuleren.
26:14 Maar je krijgt het inderdaad wel mee. Bij mij werd dat ook gezegd: je bent volwassen, doe maar gewoon.
26:19 Willen we dat nu afspreken, dat we met zijn allen een beetje speelser mogen zijn? Gewoon al voor ons mentaal welzijn en onze immuniteit enzoverder.
Als je een reden moet hebben die volwassen genoeg is, dan is het gewoon je gezondheid. En dan mag je het huzaaraapje uithangen.
26:35 Helemaal mee eens.
26:43 Oké, Griet zijn er nog dingen die belangrijk zijn om te weten over de positieve psychologie?
26:48 Er is natuurlijk heel veel, maar hetgeen waar ik direct aan denk, is dat wij de positieve psychologie vaak vormgeven aan de hand van een oneindigheidsteken, dus een platte 8 of een lemniscaat. Waarom? Omdat het echt van belang is om te benadrukken dat de beide kanten mogen zijn. We mogen zowel onze, zogezegd positieve als onze, zogezegd negatieve momenten hebben en waar het eigenlijk op neerkomt in de positieve psychologie is, kunnen we emotioneel wendbaar zijn, kunnen we de beide laten zijn en kunnen we ons vlotjes bewegen tussen de beide?
En dat geeft volgens mij de grootste kracht op een welbevinden leven.
27:29 Dus hoe moet ik mij dat voorstellen op die acht. Dus je gaat letterlijk die acht volgen in je emotioneel welzijn of hoe moeten we dat zien?
27:40 Je kan letterlijk doen, we doen bijvoorbeeld oefeningen waarbij we zo'n acht op de grond leggen en waarbij we dan aan studenten vragen om zich daarop te bewegen, maar het gaat erom dat dat eigenlijk is hoe het leven is, dus je hoeft dat niet zo bewust te doen, maar het belangrijkste is blijf niet hangen in de ene lus, want dan heb je te veel zwaarte, te veel pijn, te veel negativiteit en blijf ook niet hangen in de andere lus, waarbij je te veel, de eenhoorns en de regenbogen en de happy happy joy joy ziet, de bedoeling is dat hoe meer dat je leert bewegen van de ene kant naar de andere kant, hoe flexibeler je zal worden in alles waar je in het leven mee te maken gaat hebben.
28:24 En dan lijkt het mij dat we weer terugkomen bij hetgeen je daarstraks zei, dat is voelen.
28:29 Klopt.
28:30 En ik denk dat ik voor mezelf soms te weinig doe. Of er bewust bij stilsta van, hoe voel ik mij hierbij? Ik ben er al enorm in gegroeid, hè.
28:41 We zijn hier niet om je te controleren, hè?
28:44 Ik zag nu zo'n blik, ik dacht ik moet mij hier even verantwoorden.
28:48 Ik ben benieuwd hoe dat komt, dat je dat van jezelf zegt.
28:55 Dat ik niet vaak genoeg voel? Door met mensen te praten, door andere mensen die me daar op wijzen en dat ik dan daarover nadenken, tot besef kom, dat klopt inderdaad. Terwijl ik van nature een gevoelsmens ben, maar ik ben dat ergens wat verleerd of ze hebben mij daar afgeleerd, denk ik.
29:14 Want de vraag is eigenlijk, word jij blijer van dat te voelen of is dat iets dat je gewoon misschien niet nodig hebt. Dat je denkt: iemand anders zegt dat en nu moet ik dat doen?
29:27 Dat weet ik niet.
29:29 Misschien moet je daar eerst een keer bij stilstaan.
29:32 Nou ja, ik moet bij veel stilstaan. Maar dat is ook het leuke aan het leven.
29:37 We gaan het niet te diep laten gaan, hè. Misschien is het tijd voor de kleine gelukjes. Dat is een favoriete rubriek van Joy.
29:46 Een favogriete rubriek.
29:49 Wel, het is luisteraar, jullie zijn er nog niet mee bekend natuurlijk, maar we willen in elke aflevering een klein gelukje delen, zowel van onze gast als van Yvonne en mezelf. En Griet, jij bent onze gast, dus jij mag beginnen met een klein gelukje.
30:06 Als je aan mij vraagt, vertel eens over een klein gelukje. Dan denk ik direct, ik heb geen kleine gelukjes.
Dat klinkt zeer negatief en totaal apositiefpsychologisch, maar zo bedoel ik het niet. Wat ik er wel mee bedoel is, voor mij is iets heel snel een groot gelukje. Ik ben iemand die heel graag tijd doorbrengt in de natuur, lange afstandspaden afwandelen. En als ik dan een reiger zie, of bij ons in de buurt zijn er ook regelmatig ooievaars, ik kan die heel vaak zien. En ik kan er elke keer terug met open mond verwonderd naar blijven kijken dat mijn kinderen zeggen, mama, dat is de zoveelste ooievaar dat je deze week hebt gezien. Bij mij blijft dat heel hard binnenkomen. Of nu dat de eerste zon begint te komen en je gaat wandelen en je ziet zowel wat knopjes die komen aan de planten. Ja, ik vind dat zo zalig neig. Dus ik ben heel snel verwonderd eigenlijk. Ik ben daar blij om, dat ik heel snel verwonderd ben.
31:06 Dat is mooi. Ik deel die eigenschap met u.
31:09 Oké, fijn. En wat is dan jouw kleine gelukje?
31:12 Vandaag was dat: ik ben vanochtend met de fiets in de zon naar de markt gereden voor een kippetje aan het spit. Ik ga dat straks opeten. Maar gewoon, ja, het was een leuk moment.
31:25 En jij, Yvonne?
31:25 Ik ben voor deze opname, want we zitten in Antwerpen, voor mij is dat iedere keer een heel weg om af te leggen. Maar ik heb een collega die in Antwerpen woont en we hadden afgesproken en we hebben samen een wandeling gedaan en gewoon bijgebabbeld.
En dat was met het zonnetje op onze snoet, dat was heerlijk. Want ik hoor die wel per WhatsApp of soms in een call, maar dat is niet hetzelfde.
31:49 Nee, live elkaar zien, de verbinding wordt dan sterker.
31:54 Sociaal welbevinden, blijkbaar.
31:57 Je hebt goed geluisterd, Joy.
31:59 Alle kleine gelukjes dat we nu gedeeld hebben, komen eigenlijk allemaal weer terug in wat we gezegd hebben, hè?
32:04 Klopt.
32:05 Dus dat is eigenlijk een beetje de essentie van die kleine gelukjes, voor jouw grote gelukjes, kleine gelukjes, grote gelukjes laten worden en daar tijd te investeren om dat te voelen ook.
32:25 Het verhaal is af daarmee.
32:26 Toch van deze aflevering.
32:32 Wil je meer weten over onze podcast, over onze gasten, wil je nog een keer terug luisteren. Joy heeft heel veel plezier om alles in de show notes te zetten.
En dan kun je ook surfen naar onze website www.goedgeluk.org. En wil je zelf ook een keer gelukzoeker worden, dan kan je ook op onze website je aanmelden en dan sturen we jou met concrete opdrachten om je eigen geluk te verhogen op pad.
32:59 En dan willen we zeker ook nog onze gelukzoekers van vandaag bedanken.
33:05 Ja, die hebben een keigoednwerk geleverd.
33:08 En Griet, jij heel erg bedankt.
33:10 Dat is heel graag gedaan.
33:12 Om al jouw expertise te delen met ons.
33:16 En dan nog een dankjewel aan Humgy Coworking waar we de studio kunnen gebruiken en aan onze vrienden van Pavlov met wie we onze apparatuur delen.
33:27 Voila, het zit erop. We zijn er over twee weken weer. Tot dan. Dag.
Positieve psychologie, geluk, werkgeluk, veerkracht, positieve emoties, floreren, Broaden and Build-theorie, Barbara Fredrickson, welzijn, savoring, dankbaarheid, stress verminderen, kleine gelukjes, speelsheid, sociaal welzijn