S01:E00 Op zoek naar geluk: waarom we deze podcast starten
Welkom bij op goed geluk! In deze eerste aflevering – of beter gezegd, aflevering nul – nemen we je mee in het ontstaan van onze podcast en onze persoonlijke band met het thema geluk. Want geluk, wat is dat eigenlijk? Een wetenschappelijk onderzocht fenomeen of toch iets subjectiefs? En vooral: kunnen we geluk zelf beïnvloeden?
We vertellen hoe deze podcast ontstond, waarom we gelukszoekers hebben ingeschakeld en wat je in de komende afleveringen mag verwachten. Eén ding is zeker: dit wordt geen goednieuwsshow vol clichés, maar een eerlijke en inspirerende verkenning van geluk in al zijn vormen.
Wat komt aan bod?
✅ Het ontstaan van op goed geluk
✅ Geluk als wetenschappelijk onderwerp
✅ Hedonistisch vs. eudaimonisch geluk (en waarom beide belangrijk zijn)
✅ Wat is toxische positiviteit?
✅ Hoe onze gelukszoekers de theorie gaan testen in de praktijk
Timestamps
⏳ 02:25 – “Geluk klinkt fluffy, maar wordt al eeuwenlang onderzocht”
⏳ 07:23 – “Toxische positiviteit: waarom het leven geen Instagram-feed is”
⏳ 11:02 – “Meer dan 50 mensen wilden gelukszoeker worden, waarom?”
💡 15:43 – "Tevredenheid is een kabbelend beekje, geluk een tsunami. Of willen we dat echt?"
💡 20:49 – "Je kunt pas geluk ervaren als je weet wat pijn is."
Welke thema’s komen als eerste aan bod?
🎯 Verruimen en groeien – Hoe positieve emoties en verbindingen je geluk vergroten.
🌿 Verbinding met de natuur – Menselijk geluk is onlosmakelijk verbonden met de natuur.
🏢 Gelukkig zijn op het werk is mogelijk – Hoe verhoog je je subjectief welbevinden op het werk?
🤝 Lichamelijk contact – De invloed van aanraking op ons geluk.
💪 Het natuurlijke wondermiddel – Hoe beweging je stemming kan verbeteren en stress vermindert.
Wil jij zelf meedoen?
We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe gelukszoekers! Wil jij experimenteren met gelukstips en jouw ervaringen delen in de podcast? Meld je aan via onze pagina voor gelukszoekers.
Ben je enthousiast over deze aflevering of wil je iets delen?
Laat van je horen via ons antwoordapparaat of stuur ons een bericht via hallo[at]opgoedgeluk.org.
Bronnen & vermeldingen
📖 The New World Book of Happiness – Leo Bormans
📖 Een positieve wending - Griet Van Vaerenbergh & Maaike Verstraete
🎙️ Brand Breakfast Podcast – Pavlov
📱Onze instagram – opgoedgeluk.podcast
We bedanken Humgy Coworking en Pavlov voor het gebruik van ruimte en materiaal.
Wil je dat anderen onze podcast ook ontdekken? Laat dan zeker even een review of rating na op Spotify of Apple Podcasts.
-
00:16 We zitten hier in Antwerpen in onze podcaststudio, dat is wel cool om dat te zeggen.
00:23 Ja, dat is echt zot professioneel materiaal, dat niet van ons is, maar toch.
00:29 Shout-out naar Stef en Mich. Wat gaan we vandaag eigenlijk doen?
00:36 Het doel is vandaag om... We hebben dus een podcast dat we gaan lanceren over geluk. Deze podcast.
Maar we dachten dat het heel belangrijk is om even mee te geven aan mensen van waar ons idee komt en wat dat geluk ook voor ons betekent.
00:53 Dus aflevering nul.
00:53 Aflevering nul. Om eigenlijk zo'n beetje een warm-up te geven voor alle afleveringen die gaan komen.
00:59 Ja. Dat is de bedoeling.
01:02 Allright. Dus het idee, dat komt eigenlijk van jou, Joy.
01:08 Ja, dat is waar. Maar samen hebben we het beter gemaakt.
01:14 Dat is ook wel een beetje geluk, hè?
01:15 Ja, dat is.
01:16 Dus vertel me een keer over de idee van jou.
01:20 Ik had het boek gekocht, The New World Book of Happiness, van Leo Bormans. Maar geluk is een thema waar ik altijd mee bezig ben.
Ik was in dat boek aan het bladeren en ik zag dat het boek is opgebouwd aan de hand van inzichten van honderdtal wetenschappers die bezig zijn met positieve psychologie, met de zoektocht naar geluk. En Leo heeft gevraagd vat jullie onderzoeken, of de inzichten uit jullie onderzoeken samen in duizend woorden. Vat het uiteindelijk samen in de essentie en geef wat actiepunten mee dat de mensen kunnen toepassen. En bij die actiepunten zat ik vast, want ik ben iemand... Ik doe graag dingen, ik test graag dingen zelf uit. En dan dacht ik, ik kan toch moeilijk al die actiepunten doen. Dat in combinatie met feit dat ik al heel lang een podcast wilde. Yvonne had leren kennen een paar maanden daarvoor tijdens een opleiding. Werd ik op een nacht wakker en ik dacht, ik moet gewoon met Yvonne lunchen en vragen of zij met mijn podcast wil maken. En dat was de start.
02:25 Voilà. Maar wat je zegt, vind ik eigenlijk best wel gek, dat er honderd wetenschappers over de hele wereld zijn die eigenlijk al onderzoek gedaan hebben naar geluk. Want geluk klinkt soms een beetje fluffy, maar er is echt wel veel wetenschappelijke basis ondertussen.
Ik vind dat eigenlijk best wel intregerend dat de positieve psychologie zo'n beetje een jonge strekking is in de psychologie. Maar op zich komt het al van veel, veel vroeger toch.
02:58 ik denk dat de nood aan zingeving en de zoektocht naar geluk inderdaad al veel ouder is.
03:05 En dat dat een beetje universeel is. Uiteindelijk willen we toch allemaal gewoon gelukkig zijn.
03:11 Ik kan me nu niet inbeelden dat iemand zegt ik wil niet gelukkig zijn.
03:17 Maar gelukkig zijn ik wel ook een beetje subjectiefs toch.
03:21 Dat is zeer subjectief, want ik was mij ook onlangs aan het afvragen van, is dat dan iets individueel geluk? Maar ik denk het niet, het is iets persoonlijk, het is subjectief en het verandert ook.
Als ik kijk naar mezelf, de dingen die mij gelukkig maakten, 10 jaar geleden, zijn anders dan waar ik nu vandaag gelukkig van word.
03:45 Dus het is een beetje afhankelijk van je levensfase ook, waarmee je bezig bent. En inderdaad, in je pubertijd, dan was je gelukkig als je erbij hoorde bij je vriendenkring, dat je mee kon.
En als we ouder worden, dat dat verandert en dat je eigenlijk blij bent, met misschien een kleinere vriendenkring, maar die gewoon je veel houvast geeft in de plaats van ik heb de juiste kleren, ik luister naar de juiste muziek en daarmee hoor ik bij dat groepje.
04:17 Ja, inderdaad. Als ik dan kijk naar mijn twintigerjaren, dan werd ik gelukkig van elke avond weg zijn. Terwijl nu, ik ben bijna 38, en nu word ik gelukkig van een rustig avondje thuis.
04:30 Dus geluk of eigenlijk is dat een gevoel van wat maakt mij blij op dat moment? Als we kijken naar de literatuur, is het eigenlijk een beetje het... Het wordt omgeschreven ook als het welbevinden, het subjectief welbevinden. Hoe goed voel ik mij? En dat is inderdaad voor iedereen verschillend.
Wat jij beschrijft eigenlijk met het... Ik was in mijn twintigerjaren supergelukkig als ik elke avond kon uitgaan en dansen en met mijn vrienden weg zijn. Dat is wat Aristoteles eigenlijk al heel lang 300 voor Christus al beschreven heeft. Dus zo lang is de mensheid al bezig met het zoeken naar geluk. Maar dat is een beetje het hedonistisch welbevinden. Eigenlijk het maximaliseren van plezier en het minimaliseren van de pijn. Zo wordt het een beetje omgeschreven.
05:31 Maar als het zo gesteld wordt, klinkt dat bijna negatief.
05:35 En wat maakt dat voor jou negatief?
05:39 De perceptie dat ik heb van het woord hedonisme, denk ik. Dat is zo die constante zoektocht. En het maximaliseren, dat klinkt negatief.
05:54 Oké, eigenlijk is dat wat de Aristoteles ook zei, dat is wel dikwijls van korte duur, het hedonistisch geluk en eigenlijk is dat ook niet hoe dat het leven is. We kunnen niet de pijn vermijden en ik denk dat het ook belangrijk is om mee te geven, dat is niet waar dat positieve psychologie omdraait.
Het gaat niet over, we maken het een goed nieuwsshow, het leven moet een goed nieuwsshow zijn, zoals een van mijn docenten zei, happy happy joy joy, dat is niet. Het eindelijke doel, het is wel accepteren en ook negatieve emoties ondergaan, die zijn er, die horen erbij, maar er op een andere manier naar kijken en het is een beetje zoals gezegd, na regen komt zonneschijn. En als je echt diep zit dan zal dat niet noodzakelijk voor iedereen zelf de hoop geven. Dat vind ik ook wel belangrijk om mee te geven, positieve psychologie is niet altijd de oplossing.
07:04 Maar ik moet nu denken, want dat hoort tegenwoordig veel in de media. Toxische positiviteit.
Allee, voor elk woord zetten we ineens overal toxisch voor. Wat is dat dan? Wat is toxische positiviteit? Is dat wat je zegt? Denken dat het altijd goed moet zijn en dat je altijd gelukkig moet zijn?
07:23 Ik denk het wel. Als het echt wel is op te veel vermijden van de pijn, daar niet doorgaan en alles maar goed praten.
Het is belangrijk dat we focussen op de dingen die wel goed gaan, maar het niet willen zien van het negatieve of de dingen die niet zo goed gaan. En enkel inderdaad, de goed nieuwsshow, het leven is geen Instagram feed. Dat is het niet.
07:51 Dat is waar, maar langs de andere kant weet ik, voor mij is dat een valkuil. Ik heb dat met een coach die dat zei van, je bent heel sterk in het positieve benadrukken en het omdenken. Het negatieve ga je altijd omdenken naar iets positief.
Is dat dan ook toxicische positiviteit, want dat zit zo in mij ingebakken.
08:12 Ik denk dat jij gewoon een goeie optimist bent, Joy.
08:15 Oké, dat mag ook.
08:18 Dus om terug te komen op die Aristoteles, dus zijn zoektocht, of wat hij in zijn filosofische benadering daar eindelijk gezegd heeft, is het Griekse woord eudaimonia is eigenlijk de zoektocht naar een betekenisvol leven. Dus naast het kortstondig zoeken naar geluk, wat eigenlijk die pieken veroorzaakt in ons geluksbevinden, is eigenlijk ook het zoeken naar een leven dat voor ons betekenis geeft, dat het leven waard maakt, dat ons blij maakt en dat is voor iedereen anders, want dat zie je ook dan als we kijken naar media of naar social media, podcasts, ja het is allemaal, dit maakt jou gelukkig, vijf tips om gelukkig te worden.
Maar ja, wat dat jou gelukkig maakt, maakt mij niet noodzakelijk gelukkig en dat is heel belangrijk omdat voor jezelf uit te zoeken wat betekent betekenis, zinvol leven en ook daar denk ik, kan het ook wel een beetje aan een levensfase gekoppeld zijn.
09:29 Absoluut, en daar is ook niets mis mee. Dat is net het fijne, vind ik, dat die zoektocht kan blijven duren.
09:38 Ja, zoektocht naar geluk.
09:40 Ja. Amai, wat een goed bruggetje. Nu kunnen we gewoon naar onze gelukszoekers.
09:46 De gelukszoekers.
09:47 Ja, vertel.
09:50 Awel, wat dat je net zei, ik kan toch al die tips niet uittesten, dat hebben wij eigenlijk uitbesteed.
We hebben eigenlijk gezocht naar mensen die graag die adviezen willen uittesten voor ons. En we waren eigenlijk overweldigd. We hebben op social media een oproep geplaatst en er waren meer dan 50 mensen die gezegd hebben van, oh, ik wil dat wel doen. Dat was echt zot. Dat hadden we niet verwacht. Want dit is eigenlijk zo een beetje een passieprojectje dat we doen omdat we zin hebben om dat te doen. Maar blijkbaar is er toch wel wat dat leeft dat mensen eigenlijk zeggen, oh, ik wil wel een keer testen of dat ik gelukkiger kan worden.
10:33 Maar inderdaad, er waren meer dan 50 aanmeldingen en dat is goed. Dat was gewoon interesse tonen.
Dan kwam de stap dat we er echt concreet mee aan de slag gingen. Ook daar heeft er meer dan de helft echt het formulier ingevuld. Nu zijn onze eerste gelukszoekers van start gegaan. En we krijgen dagelijks berichtjes van hoe waardevol dat het is dat we dit doen.
Dat ze dankbaar zijn dat andere mensen betrokken worden. Ik krijg er momenteel zelfs kippenvel van van de opnames die we al ontvangen hebben.
11:02 Dus mensen zijn dankbaar dat wij hun eigenlijk in het werk steken.
11:10 Dus wat hebben we eigenlijk gedaan? We hebben de afleveringen en de thema's gepland en de adviezen die in het boek staan, van de wetenschappers, die hebben we voorgeschoteld aan de gelukszoekers om te zeggen van, test die nu eens twee, drie, vier weken voor ons uit.
En dus in de volgende afleveringen gaan we telkens ook audiofragmentjes horen hoe dat dat voor hun geweest is. En voor alle duidelijkheid ook hier, we willen geen goed nieuwsshow.
11:40 Nee, en we willen ook niet volledig zijn in wat we doen, hè. Er komt continu nieuwe informatie bij. Niet alles werkt voor iedereen. Gebruik gewoon wat dat voor u zinvol is, waar je goesting hebt om zelf mee aan het slag te gaan en wat je niet interesseert, laat dat links liggen.
Dat is gelijk met een horoscoop. Ik geloof dat alleen als dat goed is.
12:08 Het is zeker ook geen empirisch onderzoek. Voor elke aflevering zijn er twee of drie mensen die hun bevindingen delen. En inderdaad we hebben ze toegewezen op basis van hun nieuwsgierigheid naar het thema. En daarmee kunnen ze dus aan de slag. Maar als dat niet werkt, dan is dat goed.
We hebben nu al iemand, van een gelukszoeker die al twee opnames met ons gedeeld heeft. En een dag was ze superblij en een andere dag zei zij, dat werkt precies niet vandaag. En dat is ook goed. Want dit is eigenlijk een stukje bewustwording, hoe gaat het met mij? Misschien is dat de eerste stap om te voelen wat dat geluk eigenlijk betekent, of gelukkig, of welzijn, of hoe dat ook gaat noemen. Het is eigenlijk zo... Voelen van, ja, vandaag is beter en een andere dag is minder. En het is een bewustwording in plaats van, in die rat race van, maar te blijven, lopen en niet stil te staan bij hoe gaat het eigenlijk met mij?
Dus de gelukszoekers zijn een stukje dat terugkomt in elke aflevering. Wat komt er nog terug?
13:19 We hebben voor elke aflevering een gastspreker uitgenodigd, eigenlijk een expert in de materie.
13:25 Ja, dat gaat ook spannend worden. We zijn heel benieuwd om in gesprek te gaan, met dus experten rond het thema, die al dan niet wetenschappelijk kunnen staven wat dat er ook in het boek staat.
Elke keer is er een hoofdstuk uit het boek de basis, maar het zijn niet noodzakelijk wetenschappers in dit domein, maar het zijn wel experten die dagelijks met het thema bezig zijn.
13:58 Dan zouden mensen zich nu misschien nog kunnen afvragen, ja en wat gaan jullie dan nog doen?
14:03 Dat is eigenlijk wel een goede vraag.
14:05 Ik heb altijd veel vragen, dus ik vind dat wij in een luxepositie zitten. Wij kunnen leren van onze gelukszoekers, we kunnen leren van de experten, we kunnen vragen afvuren.
14:18 Ja, en misschien moeten we hier ook al lanceren dat als er mensen vragen hebben voor ons of voor een volgende thema. Er is een contactknop op onze website opgoedgeluk.org, maar daar is ook een antwoordapparaat.
Want dit gaat natuurlijk over audio. Dus als je een vraag hebt, dan mag je die gerust inspreken. Ik denk dat we een shownote misschien best de volgende thema's delen zodat de mensen kunnen...
14:43 Ja Yvonne, wacht, ik wil even iets zeggen wat ik altijd al heb willen zeggen: je kan het vinden in de show notes.
14:50 Je zou het hier moeten zien. Joy heeft eventjes een klein gelukske.
14:53 Ja, maar het is echt waar.
14:55 Ik denk dat dat ook een beetje de kleine gelukjes zijn.
Kleine gelukjes en een opeenstapeling van kleine gelukjes. Dat dat ons ook wel gelukkig kan maken.
15:08 Maar dat is ook geluk, hè. Als ik nog even terugkomen op wat geluk is, een paar jaar geleden zat ik vast in het ding van moet ik gelukkig willen zijn en kan het niet oké zijn dat ik gewoon tevreden ben met het leven.
15:21 Een mooie bedenking.
15:23 Ik was me vanochtend terug aan het bedenken. Terwijl ik het aan het voorbereiden was, onze podcastopname in mijn hoofd. Ik kon ook niet meer het verschil vinden tussen tevredenheid en geluk. En ik dacht, tegenwoordig, ChatGPT, we zullen het eens vragen. Dus ik had aan ChatGPT, waar is hij? Ik ga het er even bij nemen. Ik ga gewoon spieken.
15:43 Dat is een man bij jou?
15:45 Ja, Google is een vrouw. ChatGPT is misschien genderneutraal. Dus die zegt tegen mij wat een mooi filosofische vraag. Ik vind het altijd leuk als die begint met een compliment. Dan denk ik: I know. Dus ChatGPT zegt van tevreden zijn en gelukkig zijn ligt dicht bij elkaar. Je moet dat vergelijken dat tevredenheid is zo een rustige, stabiele, gemoedstoestand, een kabbelend beekje. Terwijl geluk, dat is intenser en emotioneler.
En dat zijn net die kleine gelukjes, die kleine injecties, een tsunami. En dan dacht ik, maar waarom? Ik begrijp dat. Maar iets in mij zou dan gewoon een constante tsunami van geluk willen. Want is dat dan waar we naartoe willen?
16:37 Goeie vraag. Ik denk, het beeld dat je mij opkomt, dan denk ik, oh nee, ik wil geen constante tsunami.
16:43 Nee, het is waar. Want dan was ik dat verder gaan opzoeken en dan komt je eigenlijk zo bij die hedonische adaptatie.
Weer het hedonisme. Waarbij dat uw tsunami, uw basis wordt. En dat je dan weer altijd nog meer en meer op zoek moet naar nog... ...extremere prikkels om dat te ervaren.
17:08 De lat ligt altijd maar hoger en hoger dan.
17:11 Dus conclusie vanochtend was ik ga altijd op zoek naar geluk en ik vind het heel belangrijk om gelukkig te zijn, maar in het algemeen is een tevreden leven heel mooi en waardevol.
17:23 En ook dat is voor iedereen anders.
17:27 Absoluut.
17:28 Ja. Ik was daarnet toen je dat zei van het geluksmoment en die piek en dan het kabbelend beekje. Het beeld dat bij mij zo opkwam, was een trouwfeest. Dat is voor veel mensen het gelukkigste moment van hun leven of de geboorte van hun kinderen, of wat dan ook.
Dat is zo'n intense piek van geluk. Maar dan komt het kabbelend beekje, het getrouwd leven of het leven met kinderen, dat is niet één en al tsunami aan geluk. Dat is inderdaad hoogtes, laagtes, zorgen dat je hebt met elkaar, over elkaar. En toch zijn er ook in dat kabbelend beekje, af en toe, ik hoop heel veel, eigenlijk. Zo van die geluksmomentjes, maar die moeten daarvoor niet de absolute piek meer bereiken. Maar als je terug kan kijken op meer positieve ervaringen dan negatieve, en ook durft dat negatieve te zien en te benoemen. Het leven is geen, hoe noemen ze dat? Het leven is geen ponykamp. Dus als dat naast mekaar mag zijn en dat je toch inderdaad met een tevreden gevoel terug kunt kijken, dan denk ik, mag je jezelf eigenlijk wel gelukkig noemen.
18:51 Dan heb je een mooi leven.
18:53 En ook, er zijn ook in het boek heel wat verhalen, en we hebben ook al mensen gesproken die eigenlijk heel veel tegenslagen gehad hebben. En die toch gelukkig zijn.
Want soms vraagt u af zo, mensen die zo heel veel tegenslagen hebben, dat je denkt van, hoe komt het dat die personen dan allemaal die veerkracht ontwikkelen en dat die toch gelukkig zijn. En dat vind ik wel ook heel mooi, want opnieuw de positieve psychologie is niet allemaal alles goed en wel. En het kan ook zijn voor mensen die heel tegenslag gehad hebben. En we blijven hier eigenlijk uit wat dat de gewone de klinische psychologie doet, is eigenlijk kijken naar dingen die misgaan. Wat is het ziektebeeld, hoe kunnen we dat verbeteren? Maar de positieve psychologie start bij meer een nulpunt, niet in het negatieve, maar start bij een nulpunt om te zeggen van, oké, wat gaat goed? En hoe kunnen we dat versterken zodat we eigenlijk een soort buffer creëren voor de momenten dat het minder goed gaat? Ik denk dat het dat ook is, als je heel veel geluksmomentjes in je rugzak verzamelt, dat die je sterker maakt, dat die je veel krachtiger maakt. En als je dan tegenslag hebt, dat je uiteindelijk uit die rugzak iedere keer weer neemt, maar dat dat zo niet direct in het negatieve komt.
20:27 Nee, dat klopt, maar dan kom ik ook nog even terug op wat je daarstraks zei. Je moet pijn niet wegduwen, want dat mag er ook zijn.
En dat maakt... Ik heb ooit eens iets gelezen. Het was een quote, maar ik ga het niet meer goed kunnen nazeggen. Maar het kwam erop neer van, je kunt pas geluk ervaren als je ook weet wat pijn is.
20:49 Hoe kun jij de warme zon appreciëren als je niet weet wat barre koude is?
En omgekeerd ook. Ja, eigenlijk moet je ook kunnen die koude appreciëren omdat je dan weet dat het weer warmer wordt.
21:09 Ook wel mooi. Ja, het is oké om je even slecht te voelen. Die even mag je zelfs weglaten. Het is oké om je slecht te voelen. Het is oké om verdriet te hebben en dat mag er zijn.
21:23 Dat mag er zeker zijn. En dat moet er zijn.
Ik denk dat dat belangrijk is in de zoektocht naar geluk. Geluk is niet 100% van de tijd op 100% van je geluksniveau zitten. Nee. Maar het is het verzamelen van geluksmomentjes... ...voor de minder mooie momenten. En het bewustzijn van wat dat voor jou belangrijk is... ...en daar je energie en je aandacht in te steken.
21:59 En dat bewustzijn creëren, dat is ook wat we hier met deze podcast uiteindelijk willen doen. De mensen stimuleren om op zoek te gaan naar wat voor hen werkt en te inspireren.
22:13 Ik denk dat dat een mooi doel is eigenlijk, hè?
Als we toch een paar mensen kunnen inderdaad inspireren om gewoon een keer dingen uit te testen, om bewust te zijn en daarmee de curve verschuiven. Dat is zo'n beetje het ding van de positieve psychologie, we verschuiven de curve, dat het dan alleen voor ons al een super succesverhaal zou zijn.
22:37 Ja. En ik ben sowieso al gelukkiger geworden door deze samenwerking met jou.
22:42 Dat is wel mooi dat je dat zegt.
22:44 Ja, voor de luisteraars, we kennen elkaar eigenlijk maar een halfjaar nu ongeveer.
22:50 Dat is echt zot.
Maar dat klikte.
22:52 Dat klikte. En dat is ook een beetje waarom we daar vol vertrouwen in gesprongen zijn. Denk dat dat een kenmerk is dat we alletwee hebben zo.
23:03 Ja, ik vond dat echt zotzalig. Ik zei dat ik heb een idee. Ga je mee lunchen en jij zei, oké, ik heb dat kort uitgelegd en jij had zoiets van, oké, we doen dat.
23:12 En we zijn deze week naar een lezing van Leo Bormans geweest. En op weg daarnaartoe vroeg jij mij, ben jij eigenlijk een pleaser? En ik zei, ik denk niet dat ik een pleaser ben, maar ik ben wel vrij enthousiast. Dus ik heb heel veel dingen dat ik gewoon zeg, ja, ik wil dat doen.
En dat projectje is er zo eentje van.
23:35 Misschien een goed moment om de luisteraars, want het is niet dat elke podcast over ons moet gaan, maar het is leuk dat de mensen weten wie we zijn. Een beetje onze achtergrond. Yvonne, wie ben je en wat doe je?
23:50 Dat is eigenlijk wel een allesomvattende vraag bijna. Ja, ik ben dus Yvonne. Professioneel ben ik bezig met training en coaching met alles wat dat te maken heeft met welzijn, welzijn op het werk, werkgeluk. Dat zijn zo de thema's waarmee ik bezig ben, heel veel in het werk leven, dus heel veel bij bedrijven ook. En ik vind dat zalig om te doen.
En daar komt ook natuurlijk mijn interesse voor de positieve psychologie, hoe kunnen we mensen eigenlijk beter maken? Omdat er nog heel veel open ligt in België en bij heel veel bedrijven waar we in de cultuur nog moeten wat sleutelen of wat we mogen kijken naar de dingen. En verder ben ik mama van twee kindjes. Een puber. Hij valt echt wel mee.
24:42 Ja, wat ik er van hoor lijkt hij echt wel mee te vallen.
24:43 En hij lijkt ook altijd mijn Instagramposts, en zo verder.
24:46 Oh, we hebben al één fan.
24:49 Ja, en een dochter van tien. En voor de rest ben ik gewoon, ik zeg op heel veel dingen jaa, ik vind dat geweldig om met veel verschillende dingen bezig te zijn. Ik denk dat dat ook iets is dat mij tipeert dat ik energie krijg van veel verschillende dingen.
Ja. Ik word niet blij van maar één ding te doen en mensen in mijn vriendenkring en kenniskring zullen dat zeker beamen. Yvonne is altijd met iets bezig, veel projectjes.
25:19 Dat is mij zelfs al opgevallen en we kennen inderdaad elkaar een half jaar.
25:24 Ja, dat maakt mij gelukkig. Veel dingen bezig, nieuwe dingen leren. Dus er valt zeker nog meer over mij te vertellen.
25:31 Dat gaan we gaandeweg ontdekken, hè?
25:33 Vertel jij een keer.
25:35 Wel, ik ben Joy. Ik ben bijna 38 jaar. Ik ben trouwens supergraag jarig. Ja, nog altijd. Dat verdwijnt niet met het ouder worden.
Professioneel ben ik tegenwoordig bezig als community manager. Dat is zalig. Ik word betaald om te praten met mensen. Wat een heerlijkheid is dat. Voor iemand dat zo extravert is als ik, is dat echt wel nice. En daarnaast ben ik ook iemand die altijd op zoek is. Ik hoorde ooit iemand zeggen van, je hebt zoekers en je hebt vinders. En ik ben altijd op zoek. In het leven naar zingeving, naar wat mij gelukkig maakt. Dat is iets dat mij tipeert. Het enthousiasmerende heb ik ook wel. En ik reis graag. Ik ga graag op avontuur. Ik word graag verrast, maar niet al in een verrassingsfeestje. Maar ik kijk graag rond en de wereld kan mij verrassen. Dat vind ik zo heerlijk. Daarnaast heb ik een hele toffe man. Ja, dat is echt een hele toffe. En wij hebben bewust geen kinderen. We hebben wel twee katten. En ik noem mij zelf dan de mommy. Dat klinkt zo iets dramatischer nu dan het werkelijk is. Ja, en ik leef graag.
26:50 Dat vind ik wel mooi, ik leef graag.
26:53 Ja, ik leef graag, maar ik heb ook wel de nodige uitdagingen daarbij. Of, de nodige uitdaging is misschien een fout gezegd, maar dat komt met de nodige valkullen. Ik ben een eeuwige optimist en ik moet soms wel het negatieve wat meer durven omarmen.
27:11 Dat is ook een mooie gezegd.
27:12 Ja, dus voilà. Dus dat ben ik in een notendop.
Ik kan, wacht, misschien nog één ding. Ik kan ook echt over mijzelf zeggen, oh my god, ik ben kei leuk. Maar dat is raar voor mensen dat mij niet kennen, want dan kunnen jullie zo'n heel verkeerd beeld krijgen. Maar dat komt wel. We gaan elkaar beter leren kennen via de podcast.
27:33 Yvonne, willen wij ook nog even heel duidelijk meegeven wat ze van de volgende afleveringen mogen verwachten qua structuur?
27:41 Ja. Dus elke aflevering heeft een thema. Dat is een hoofdstuk uit het boek The New World Book of Happiness. Dus dat is de basis telkens voor het thema van de aflevering.
Er komt een expert met ons babbelen over dat thema. En we gaan de bevindingen van de gelukszoekers ook delen. En ook daarover met een expert in gesprek gaan hoe dat komt.
28:07 En het is ook zeker niet ons doel om het alleen maar positief te hebben. Er zijn mensen, als er gezegd wordt van, dit werkt niet voor mij, fine. Dat mag.
28:19 Het is daarmee hebben we de gelukszoekers genoemd. Ze mogen zoeken naar een manier die bij hun past.
En we hebben gewoon een thema voorgeschoteld dat misschien voor hun werkt. Maar misschien worden ze vanuit een andere aflevering dan waar ze zelf aan meegewerkt hebben wel geïnspireerd. En eigenlijk zouden we het fijn vinden als eigenlijk al onze luisteraars gelukszoekers worden, toch?
28:45 Ja, en je mocht dat doen op je eentje, maar weet dat we ook constant op zoek zijn naar nieuwe gelukszoekers. Dus als je je wilt aanmelden, dan kan ook via onze website opgoedgeluk.org. En ik ga het nog eens zeggen, in de show notes zal je alle informatie vinden. Heerlijk, toch?
29:08 Dan hebben we eindelijk gewoon nog een paar mensen die we graag willen bedanken.
29:12 Yes, inderdaad. Ik wil in eerste instantie Humgy Cowork bedanken, mijn werkgever en de locatie waar we nu aan het opnemen zijn.
29:21 Dat is aan de Singel, want Humgy heeft meerdere coworking locaties in Antwerpen.
29:26 Ja, momenteel hebben we er vier en vandaag zitten we aan de Singel. Yes. Wie willen we nog bedanken?
29:31 Ja. En dan willen we nog een shout-out doen naar Michaël en Stef Verbeeck van Pavlov, want we mogen met hun apparatuur deze podcast opnemen. En ze nemen trouwens ook hier bij Humgy hun eigen podcast op. En dat is een podcast over branding.
29:47 Ja, dat is brand breakfast. Supergoeie podcast trouwens.
29:51 Dus als je daarin geïnteresseerd bent, we gaan dat ook in een show notes zetten. Verwijzing naar onze vrienden.
29:57 Sharing is caring.
29:59 Goed, ik denk dat we dan alles gezegd hebben, Joy.
30:01 We zijn helemaal klaar. We gaan gewoon knallen. Voila.
30:05 Voor de volgende afleveringen. We kijken er al heel hard naar uit. En dan horen jullie ons binnenkort.
30:12 Tot gauw.
30:13 Dag.
Geluk, positieve psychologie, tevredenheid vs. geluk, hedonisme, eudaimonia, toxische positiviteit, gelukszoekers, werkgeluk, geluksmomenten, podcast over geluk, gelukkig leven, Leo Bormans, wetenschap van geluk, persoonlijk welzijn.